Descrierea de peisaj: Model

Realizeaza o compunere de 15-25 de randuri in care sa descrii un peisaj care te-a impresionat.

Rezolvarea cerintei (descriere de peisaj):

Toamna…

Deasupra zarii, printre liniile tremuratoare si inegale ale zgarie-norilor, soarele rasare, aurind contururile orasului. In fata, New York-ul se dezvaluie in toata maretia sa.

O maretie, ce-i drept, artificiala, dar aproape perfecta. Intr-un haos oarecum ordonat, blocurile cu zeci de etaje domina vazduhul. Mandru, orasul isi arata verticalitatea uimitoare.

Daca privesti drept inainte, poti zari statuia libertatii, care, cu faclia ei intinsa, a aprins tot cerul. Sau poate ca, de fapt, soarele a aprins faclia. Inverzita de timpul neindurator, impietrita, inca arata calatorilor drumul. Celor care intr-adevar isi doresc sa-l gaseasca.

In Oras, luminile se sting. Stralucirea orbitoare a astrului luminii le face oricum sa para niste licurici in comparatie cu un incendiu. Caci asta e, de fapt: un incendiu. A luat in stapanire orizontul si arde, hranindu-se parca din albastrul cerului.

Se ridica, nemaiavand probabil din ce sa arda. Un glob incandescent se urca, incet-incet, pe bolta, aruncand sageti ucigatoare. Minusculi si neobservati, oamenii ies din locuintele lor din cer, indeletnicindu-se cu treburile marunte de zi cu zi. Cerul devine, ca de obicei, albastru, sters, prafuit. Magia dispare. Viata rasare din cele mai ascunse cotloane, senina, tanara, vibranta. O viata obisnuita. O viata de om.

Ziua a inceput.

 

Vezi si:

Descrierea. Reguli de redactare a descrierii literare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *