Trasaturile nuvelei + definitie

Definitia nuvelei:

Nuvela este opera epica in proza, de mare intindere, cu un  singur fir narativ si cu o actiune mai complexa decat a schitei, la care participa un numar redus de personaje, punandu-se accentul pe caracterizarea complexa a personajului principal.

Trasaturile nuvelei:

 • reliefarea numarului mai mare de personaje
 • reliefarea cadrului spatio-temporal al nuvelei ( actiunea se desfasoara intr-un interval de timp mai lung si in mai multe locuri)
 • evidentierea conflictului ( exterior/ interior)
 • caracterizarea personajului principal din nuvela
 • rezumat (intamplarile se petrec in ordine logica si cronologica si pot fi rezumate pe momentele subiectului)

Vezi si:

Povestirea nuvelei “Mendebilul” de Mircea Cartarescu

“La hanul lui Manjoala”: rezumat pe idei

67 Replies to “Trasaturile nuvelei + definitie”

  1. Cu placere 🙂 Nu lucrez in invatamant, sunt eleva ca si tine (probabil o eleva putin mai implicata decat ceilalti, dar totusi o eleva), iar informatiile le am si eu de la profesorii mei. Am facut acest blog pentru ca mi-am dat seama care e situatia cu invatamantul in Romania si ca nu toata lumea a avut noroc cu profesori ca ai mei.
   Si apropo, *sunteti :))

  1. Va multumesc mult! Nu cred ca varsta mea conteaza, sunt la liceu acum. Consider ca oricine ar fi putut face acelasi lucru, cu putin efort si putin mai multa bunavointa.

 1. Mulțumesc mult acest site ma ajuta mult felicitari celor ce lau creat,maine am teza daca iau mai mult de 5 is fericit :))))

 2. foarte prost este explicat ce inseamna nuvela, o explicatie la ceva trebuie facuta cu cuvinte folosite in vorbirea curenta, cuvinte pe care omul le intalneste frecvent in conversatii. o persoana care nu stie ce inseamna proza, epic, lucrare nu poate intelege explicatia. si, toata lumea explica exat cu aceleasi cuvinte ca matzele.

 3. mba,ba,ba,baaaaa.Am avut de facut o tema cam suspicioasa,dar am reusit cu ajutorul vostru.Mi-au placut 3 lucruri la aceasta copie stupida e nuvelei.
  1.la mana mi-a placut foarte tare abscenta voastra scenica.
  2.la picior imi displace mirosul de mormant pisat la voi pe site
  3.la stomac,cardiac,impletit cu Danu` die la Banat ador decorul vostru de ,,simple walpaper“
  IO AM FOST IOBAGG SI SPER CA V-O PLACUT COMENTARIUL MEU.
  Mersi bocu.`

 4. Azi am teza… Iar site-ul tau tocmai m-a salvat de la o posibila nota mica(apartenenta la nuvela era singurul lucru pe care nu-l stiam). Urati-mi succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *