Pastelul: Definitie, trasaturi, plan de argumentare

Definitie

Pastelul este opera lirica  in care autorul isi exprima sentimentele in mod direct, descriind un tablou din natura, cu ajutorul a numeroase imagini artistice si figuri de stil.

Trasaturile pastelului

Apartenta unei opere la specia pastel este demonstrata prin:

  • evidentierea imaginilor artistice si a figurilor de stil din pastel
  • rolul descrierii si al partilor de vorbire caracteristice pastelului (substantivele reliefează diversitatea naturii, iar adjectivele accentueaza insusirile dominante ale acesteia)
  • evidentierea elementelor descrise de poet

Plan de argumentare a caracteristicilor pastelului

l. Date despre autor si opera sa

ll. 1. Definitia pastelului

2. Adaptarea definitiei pastelului la textul dat

3. Tema poeziei + semnificatia titlului + structura pastelului

4. Analiza fiecarei strofe (atmosfera, sentimente, idei, figuri de stil si rolul lor)

5. Reliefarea elementelor descrise de poet

6. Evidentierea tipurilor de imagini artistice prezente in pastel

7. Rolul descrierii si al partilor de vorbire caracteristice pastelului, substantivele si adjectivele

8. Elementele de versificatie si rolul lor

lll. Concluzii

71 de răspunsuri la „Pastelul: Definitie, trasaturi, plan de argumentare”

  1. Ce ai scris tu acolo este gresit…In cadrul pastelului eul liric isi transmite in mod DIRECT sentimentele fata de peisajul conturat acest lucru se face prin intermediul descrierii…Si trasaturile…nu am inteles nimic…adica tu ce ai intelege daca eu ti as spune acum :”rolul descrierii si al partilor de vorbire caracteristice pastelului ( substantivele si adjectivele)”…deci serios…acest articol este total prost facut….

    1. Multumesc, într-adevăr, a fost o greșeală, pe care am corectat-o. Sentimentele sunt transmise in mod direct. Cât despre rolul descrierii și al părților de vorbire specifice, substantivele reliefează diversitatea formelor de relief, iar adjectivele- însușirile dominante ale acestora.

      1. Aceasta este varianta corecta !!

        Definiţia pastelului: Pastelul este opera lirica în care autorul îşi exprima sentimentele în mod direct, descriind un tablou din natură, cu ajutorul a numeroase imagini artistice şi figuri de stil.

        Trăsăturile pastelului:

        Apartenenţa unei opere la specia pastel este demonstrată prin:

        Evidenţierea imaginilor artistice şi a figurilor de stil din pastel
        Rolul descrierii şi al părţilor de vorbire caracteristice pastelului (substantivele – reliefează diversitatea naturii & adjectivele – accentuează însuşirile dominante ale acesteia)
        Evidenţierea elementelor descrise de poet

    1. foarte nasol daca esti profesor, pentru ca tocmai ai facut o cacofonie, ai scris copii in loc de copiii si ai folosit un argou.mai nasol este ca apreciezi “ca copii… ar trebui sa invete din manual“. gresit! pentru asta s-au inventat profesorii! sigur, de la tine ar fi bine sa nu invete nimic, dar absolut nimic! sfatul meu este sa apelezi si tu la un profesor, dar la unul care sa stie gramatica macar de nivel mediu!

      1. Corect, eu am găsit greșeli și în manuale și nu judec, pentru că toți greșim, însă tocmai de aceea este mai ok ca elevii să se informeze din surse multiple pentru că nu degeaba suntem înconjurați de informație.

  2. foarte bune trasaturile asemenea si planul de argumentare , dar teoria o poate invata oricine mai greu cu aplicarea pe text….Iar parerea mea este ca noi copii ar trebui sa evidentiem continutul ideatic si semnificatia operei in functie de trasaturi , nu sa aplicam trasaturile in functie de text

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *