Trasaturile pastelului + definitie

Definitia pastelului: Pastelul este opera lirica  in care autorul isi exprima sentimentele in mod direct, descriind un tablou din natura, cu ajutorul a numeroase imagini artistice si figuri de stil.

Trasaturile pastelului:

Apartenta unei opere la specia pastel este demonstrata prin:

 • evidentierea imaginilor artistice si a figurilor de stil din pastel
 • rolul descrierii si al partilor de vorbire caracteristice pastelului (substantivele reliefează diversitatea naturii, iar adjectivele accentueaza insusirile dominante ale acesteia)
 • evidentierea elementelor descrise de poet

Vezi si:

Plan de argumentare a apartenentei unui text la genul liric

Plan de argumentare a caracteristicilor pastelului

 

69 thoughts on “Trasaturile pastelului + definitie

 1. Corina

  Ce ai scris tu acolo este gresit…In cadrul pastelului eul liric isi transmite in mod DIRECT sentimentele fata de peisajul conturat acest lucru se face prin intermediul descrierii…Si trasaturile…nu am inteles nimic…adica tu ce ai intelege daca eu ti as spune acum :”rolul descrierii si al partilor de vorbire caracteristice pastelului ( substantivele si adjectivele)”…deci serios…acest articol este total prost facut….

  Reply
  1. anateo

   Multumesc, într-adevăr, a fost o greșeală, pe care am corectat-o. Sentimentele sunt transmise in mod direct. Cât despre rolul descrierii și al părților de vorbire specifice, substantivele reliefează diversitatea formelor de relief, iar adjectivele- însușirile dominante ale acestora.

   Reply
   1. Garul

    Aceasta este varianta corecta !!

    Definiţia pastelului: Pastelul este opera lirica în care autorul îşi exprima sentimentele în mod direct, descriind un tablou din natură, cu ajutorul a numeroase imagini artistice şi figuri de stil.

    Trăsăturile pastelului:

    Apartenenţa unei opere la specia pastel este demonstrată prin:

    Evidenţierea imaginilor artistice şi a figurilor de stil din pastel
    Rolul descrierii şi al părţilor de vorbire caracteristice pastelului (substantivele – reliefează diversitatea naturii & adjectivele – accentuează însuşirile dominante ale acesteia)
    Evidenţierea elementelor descrise de poet

    Reply
 2. KaLL1bru

  foarte nasol, sunt profesor de romana si nu cred ca copii au nevoie de asa ceva , elevii ar trebui sa invete din manual

  Reply
   1. Cristi

    Degeaba esti tu profesor ca nu ne esti de ajutor cu manualul tau cu tot daca era asa elevii se uitau in manuale

    Reply
  1. emma

   foarte nasol daca esti profesor, pentru ca tocmai ai facut o cacofonie, ai scris copii in loc de copiii si ai folosit un argou.mai nasol este ca apreciezi “ca copii… ar trebui sa invete din manual“. gresit! pentru asta s-au inventat profesorii! sigur, de la tine ar fi bine sa nu invete nimic, dar absolut nimic! sfatul meu este sa apelezi si tu la un profesor, dar la unul care sa stie gramatica macar de nivel mediu!

   Reply
   1. anateo

    Corect, eu am găsit greșeli și în manuale și nu judec, pentru că toți greșim, însă tocmai de aceea este mai ok ca elevii să se informeze din surse multiple pentru că nu degeaba suntem înconjurați de informație.

    Reply
   1. Florin

    Despre pastel inveti in clasa a VI-a si este probabil sa primesti si la examen pe a VII-a ceva de genul
    Din cate stiu eu 🙂

    Reply
 3. pavel

  foarte bune trasaturile asemenea si planul de argumentare , dar teoria o poate invata oricine mai greu cu aplicarea pe text….Iar parerea mea este ca noi copii ar trebui sa evidentiem continutul ideatic si semnificatia operei in functie de trasaturi , nu sa aplicam trasaturile in functie de text

  Reply
 4. Lecturatu'

  Trebuia sa faci referire si la grupul nominal . E doar o sugestie , oricum trasaturile sunt bune. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *