Cazurile si functiile sintactice ale substantivului

Cazul nominativ

a) Subiect: cine? ce?

ex: Mama a venit acasa.

b) Nume predicativ

Numele predicativ urmeaza dupa verbele copulative: ‘a fi’, ‘a deveni’, ‘a ramane’, ‘a insemna’, ‘a parea’, ‘a se face’

ex: El este un coleg.

c) Atribut substantival apozitional: care?

Atributul substantival apozitional ofera o explicatie suplimentara cuvantului determinat si este asezat, de regula, intre virgule sau linii de pauza.

ex: Prietena mea, Corina, m-a ajutat.

Cazul acuzativ

a) Complement direct: pe cine? ce?

ex: Am ajutat-o pe prietena mea.

b) Complement indirect: despre cine? despre ce? la cine? la ce? pentru cine? pentru ce? de cine? de ce? cu cine? cu ce? pe cine? pe ce? in cine? in ce? de la cine? de la ce? din cine? din ce?

ex: Vorbeam cu tatal meu.

c) Complement circumstantial de loc: unde? de unde? pana unde? incotro?

ex: Ma duceam la magazin.

d) Complement circumstantial de timp: cand? de cand? pana cand? cat timp?

ex: Intr-o zi vom afla si motivul.

e) Complement circumstantial de mod: cum? in ce mod? in ce fel? cat? cat cine? decat cine? de cate ori? cu cat?

ex: Deseneaza ca un artist.

f) Atribut substantival prepozitional: care? ce fel de?

ex: Am cumparat suc de mere.

g) Complement de agent: de cine? de catre cine?

ex: Elevul este ascultat de profesor.

h) Complement circumstantial de cauza: din ce cauza? din ce pricina?

ex: Am tremurat de frig.

i) Complement circumstantial de scop: cu ce scop? in ce scop?

ex: Invat pentru examen.

Rareori si numele predicativ poate sta in cazul acuzativ, cand substantivul care urmeaza dupa un verb copulativ este precedat de o prepozitie care cere cazul acuzativ.

ex: Caietul este de teme.

Cazul genitiv

a) Atribut substantival genitival: al, a, ai, ale cui?

ex: Caietul colegului este pe masa.

b) Nume predicativ: al, a, ai, ale cui este/sunt?

ex: Caietul este al colegului.

c) Complement indirect: asupra cui? contra cui? impotriva cui?

ex: Maria lupta impotriva discriminarii.

Rareori, substantivele pot indeplini si alte functii sintactice in cazul genitiv, precum complemente circumstantiale sau atribute substantivale prepozitionale, cand sunt precedate de prepozitii sau locutiuni prepozitionale in cazul genitiv.

ex: Ma plimb imprejurul scolii.

Copacul din fata scolii a inflorit.

Cazul dativ

a) complement indirect: cui?

ex: Colegului ii dau cartea.

Rareori, substantivele in cazul dativ pot indeplini si functii sintactice precum complemente circumstantiale, atribute substantivale prepozitionale sau nume predicative, daca sunt precedate de prepozitii care cer cazul dativ.

ex:   S-a dus la scoala contrar dorintei parintilor.

Totul este conform planului.

Cazul vocativ

Substantivele in caz vocativ nu au functie sintactica; ele exprima o chemare sau o adresare si sunt urmate de virgula sau de semnul exclamarii, in functie de pozitia lor in enunt.

ex: Copile, fii atent!

191 de răspunsuri la „Cazurile si functiile sintactice ale substantivului”

  1. Wow 🙂 Sunteti foarte inteligenti! 😀 Imi spune-ti va rog cate persoane contribuiti pentru aceste lectii minunate si injur de cati ani aveti. ?

  2. Multumesc. Am teza peste cateva zile si chiar aveam nevoie. Acest articol a fost cel mai explicit dintre cate am vazut pe net. Inca odata multumesc si tineti-o tot asa.

  3. Mersi , acest articol imi este foarte folositor. Acest articol l-am folosit la un portofoliu pe care am luat nota 10 ! Si inca il folosesc ca sa imi reimprospatez memoria inainte de teste. THX .

  4. Foarte folositor,cu toate ca nu ai scris toate functiile sinctactice in genitiv ramase,care sunt foarte rar intalnite,m-a ajutat mult pentru simulare. 🙂

  5. Reblogged this on Sabriosica`s Blog and commented:
    Un blog util,spun eu 🙂
    P.S.:Imi cer scuze pentru inactivitatea mea de pe blog,dar am ramas in pana de idei.Promit sa vin cu o idee originala cat de curand care va incanta cititorii,si va fi in acelasi timp o provocare! 😉

  6. Ms foarte mult!!! Sunt in clasa a 6-a si am o profa care nu ne-a dat intrebatile la cazuri si nu ma descurcam DELOC la ele, dar voi m-ati luminat▲!! Mersi foarte mult!! Sper sa iau o nota buna in teza…

  7. Ai uitat de numele predicativ in acuzativ si de atributul apozitional in vocativ,fara suparare :* m-a ajutat mult la o tema

    1. Numelui predicativ i se pun de obicei aceleasi intrebari ca si in cazul subiectului, motiv pentru care se si confunda deseori. Tu trebuie sa fii atent la prezenta verbului copulativ din fata lui, pentru ca altfel intrebarile te pot induce in eroare 😉

  8. mai lipsesc functii sintactice : La Acuzativ : Atribut substantival prepozitional [ex: Cartea de pe banca iti apartine] , nume predicativ [ex: Florile sunt pentru mama] , la Genitiv : Atribut substantival prepozitional [ ex: Sosirea inaintea colegilor nu este posibila] , Apozitie [ ex: Al acestei fete, al Mmariei, este caietul] , Complement C. de loc [ex: S-a oprit in mijlocul drumului] , C.C timp [ex: Inaintea parintilor am sosit eu.] , C.c.mod [ ex:Inoata contra curentului] , C.c. cauza [ex: Dn cauza ploii nu a mai plecat] , la Dativ: Apozitie [ ex: Acelui baiat, coelegului, i-am spus totul] , Nume predicativ [ex: El este asemenea parintilor] , C.c. loc [ ex:Stai locului!] , C.c mod [ex: Ma comport conform educatiei primite] , Atribut substantival prepozitional [ex: Reusita gratie muncii depuse m-a bucurat] , Atr. subst. in D adnominal [ex: „Si somnul, vames vietii nu vrea sa-mi ieie seama”].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *