„Oare iti mai amintesti de mine, Maitreyi? Si daca da, ma vei putea ierta?”
Pot exista anumite controverse in legatura cu realismul romanului: daca acesta contine o intamplare reala sau este doar pura fictiune.
Bazat pe o experienta din viata autorului, romanul este partial autobiografic, intrucat, fiind vorba de un roman modern, este utilizata tehnica autenticitatii. Astfel, naratorul nareaza la persoana I, fiind si personaj principal, relatand in mod subiectiv evenimente din viata sa.
In text se regasesc atat elemente din realitate, cat si fictive. Numele personajelor au fost, in general, schimbate, cu exceptia celor al lui Chabu si al Maitreyiei. Sentimentele si framantarile ale lui Allan sufletesti sunt autentice, naratorul exprimand in mod sincer trairile proprii. De asemenea, in roman se intalnesc fragmente din jurnalul autorului, redate in mod exact, cu scopul de a dovedi autenticitatea operei. Pe de alta parte insa, nu toate elementele din roman apartin realitatii; astfel, unele lucruri nu corespund, cum ar fi numele naratorului si al domnului Sen , precum si alte detalii legate de profesie, evenimente, personaje.
In concluzie, opera „Maitreyi”, de Mircea Eliade, este un roman inedit, care priveste in mod obiectiv o experienta din tineretea autorului.