Mircea Eliade, „Maitreyi”: Rezumat pe momentele subiectului

Rezumatul romanului „Maitreyi”, structurat pe momentele subiectului:

Momentele de constructie a subiectului sunt: expozitiunea, intriga, desfasurarea actiunii, punctul culminant, deznodamantul.

In expozitiune, este prezentat tanarul Allan, personajul-narator, un inginer care lucreaza in Calcutta, India.

Intriga cuprinde momentul in care Allan se imbolnaveste subit de malarie si este invitat sa locuiasca in casa inginerului Sen, unde are ocazia sa o cunoasca mai bine pe fica acestuia, Maitreyi.

Urmeaza desfasurarea actiunii, in care Allan si familia domnului Sen devin din ce in ce mai apropiati, acestia intentionand sa il adopte pe tanar. La inceput, Maitreyi nu ii face o impresie deosebita; dimpotriva, aceasta i se pare lui Allan o fata urata, aproape vulgara in infatisare. In timp insa,el descopera ca fata incepe sa i se para atragatoare, intuind ca familia ei comploteaza si il incurajeaza sa se apropie de tanara. Astfel, cei doi devin din ce in ce mai apropiati, Maitreyi marturisindu-i cele trei iubiri ale sale. Pentru ca dragostea lor sa nu fie una pacatoasa, fata oficiaza o logodna si ii daruieste lui Allan un inel. Sora ei Chabu, fiind de fata la logodna, tradeaza in mod involuntar secretul tinerilor. Acest incident constituie punctul culminant.

Allan este alungat de inginer si afla astfel ca o casatorie cu Maitreyi este imposibila. O serie de evenimente tragice are loc: Chabu moare de nebunie, iar tatal lui Maitreyi orbeste. Deznadajduita, fata se daruieste vanzatorului de fructe, in speranta ca acest lucru ii va convinge pe parinti sa il ierte pe Allan. Acestia raman insa neinduplecati.

Deznodamantul cuprinde momentul plecarii lui Allan in muntii Himalaya. Acolo, el incearca sa o uite pe Maitreyi si are o relatie cu o alta fata pe care o intalneste. Dandu-si seama ca tot pe tanara indianca a iubit-o cel mai mult, tanarul refuza totusi sa citeasca scrisorile acesteia.

Un răspuns la „Mircea Eliade, „Maitreyi”: Rezumat pe momentele subiectului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *