Model de eseu argumentativ – Libertatea de exprimare

Scrie un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanta libertatii de exprimare.

In elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:

  • sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri
  • sa ai continutul adecvat argumentarii pe tema data: formularea ipotezei/a opiniei proprii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente
  • sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie) si precizarea privind numarul de cuvinte.

Libertatea de exprimare inseamna, in primul rand, o atitudine de toleranta fata de opiniile celorlalti, chiar si atunci cand acestea nu coincid cu crezul personal. Consider ca libertatea de exprimare joaca un rol esential in dezvoltarea relatiilor interumane, atat timp cat exista respect reciproc, iar opiniile contradictorii sunt argumentate in mod diplomatic.

Pe de o parte, onestitatea este fundamentul increderii, iar o exprimare sincera poate fi, de multe ori, solutia pentru rezolvarea unor probleme sau a unor conflicte care ar fi, de altfel, ignorate. De exemplu, expunerea publica a unor atrocitati precum tortura prizonierilor de razboi de catre guvern poat fi, dsi radicala, o metoda de a atrage atentia asupra unei nevoi de schimbare si, mai mult decat atat, un puternic instrument al opiniei publice. De aceea, de multe ori s-a incercat ingrairea acestei libertati, din cauza amenintarii pe care o poate reprezenta.

Pe de alta parte insa, libertatea de exprimare nu inseamna libertatea de a batjocori o alta persoana sau de a ii lua in deradere principiile. Libertatea proprie este, de altfel, limitata de libertatea altora.  De exemplu, dreptul la exprimarea crezului religios nu inseamna a calomnia religia altora sau a discrimina ceea ce nu intelegem. Din acest motiv, o persoana care alege sa se exprime direct va dobandi capacitatea de a da o forma constructiva propriilor comentarii si idei.

In concluzie, libertatea de exprimare contribuie la consolidarea relatiilor, la identificarea conflictelor, si la acceptarea a ce ne face diferiti.

Vezi si:

Eseul descriptiv: model – descrierea de peisaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *