Argumentarea opiniei (model): Libertatea de exprimare

Reguli de scriere

In elaborarea unui eseu argumentativ, trebuie:

  • sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri
  • sa formulezi o ipoteza sau opinie proprie fata de problematica pusa in discutie
  • sa enunti si sa dezvolti corespunzator doua argumente adecvate ipotezei
  • sa formulezi o concluzie pertinenta
  • sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie)
  • sa respecti precizarea privind numarul de cuvinte

 

Exemplu de eseu argumentativ

Scrie un eseu argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanta libertatii de exprimare.

Introducere

Libertatea de exprimare inseamna o atitudine de toleranta fata de opiniile celorlalti, chiar si atunci cand acestea nu coincid cu crezul personal. Consider ca aceasta joaca un rol esential in dezvoltarea relatiilor interumane, atat timp cat exista respect reciproc, iar opiniile contradictorii sunt argumentate in mod diplomatic.

Argumentul 1

Pe de o parte, onestitatea este fundamentul increderii O exprimare sincera poate fi, de multe ori, solutia pentru rezolvarea unor probleme sau a unor conflicte care ar fi, de altfel, ignorate. De exemplu, expunerea publica a unor atrocitati precum tortura prizonierilor de razboi de catre guvern poate fi, desi radicala, o metoda de a atrage atentia asupra unei nevoi de schimbare – mai mult decat atat, un puternic instrument al opiniei publice. De aceea, de multe ori s-a incercat ingrairea acestei libertati, din cauza amenintarii pe care o poate reprezenta.

Argumentul 2

Pe de alta parte insa, libertatea de exprimare nu inseamna libertatea de a batjocori o alta persoana sau de a ii lua in deradere principiile. Libertatea proprie este, de altfel, limitata de libertatea altora.  De exemplu, dreptul la exprimarea crezului religios nu inseamna a calomnia religia altora sau a discrimina ceea ce nu intelegem. Din acest motiv, o persoana care alege sa se exprime direct va invata sa dea o forma constructiva propriilor comentarii si idei.

 

Concluzie

In concluzie, libertatea de exprimare contribuie la consolidarea relatiilor, la identificarea conflictelor, si la acceptarea a ce ne face diferiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *